Vauvauinti

Esittely

Vesikaste on Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton suosittelema turvallinen vauvauintipaikka. Järjestämme vauva- ja perhe- ja tenavauintia Forssassa. Ennen vauvauinnin aloittamista käydään SUH:in vaatimassa infotilaisuudessa, jossa kerrotaan vauvauinnista ja käytännön järjestelyistä. Ilmoittaudu netissä ennen infoon tuloa! 
Ilmoittautuminen vauvauintiin »
Tulosta ja täytä ilmoittautumislomake (pdf)

Forssa

Forssan Viihdeuimala Vesihelmessä on pidetty vauva- ja perhe ja tenavauintia vuodesta 1993 lähtien. Ryhmät lauantaisin klo 8.00 – 11.00. Uintiaika 30 min.  Ilmoittaudu mukaan. Info pidetään joko Vesihelmessä tai infomateriaalit lähetetään sähköpostiin jos tulee mukaan kesken kauden

 

Mitä vauvauinti on?

Vauvauinti on vauvojen ja vanhempien yhteinen, koulutetun ohjaajan valvoma monipuolinen leikkihetki lämmitetyssä vedessä.

Ihanteellisin vauvauinnin aloittamisikä on 3-4 kuukautta. Silloin lapsen valveillaoloaika on tarpeeksi pitkä ja hän jaksaa liikkua enemmän. Lapsen paino väh. 5 kg, jotta hän pysyy lämpimänä 32 asteisessa vedessä. Yläikärajaa aloittamiselle ei ole,, sillä eteneminen on täysin lapsen mukaan

Vauvauinti on perheen yhteinen harrastus, jossa lapsi on keskipisteenä. Toiminta on lapsen ehdoilla. Vauvauinnissa on myös mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen perheiden välillä.

Vauvauinnissa lapsi ei opi itsenäisesti ”uimaan”, vaan vanhempien valvonnassa ja avustamana leikkimään vedessä ja sukeltamaan.  Alkuun totuttelemme eri uintiasentoihin ja erillaisiin liikkumisiin vedessä vanhemman auttaessa.  Vauvauinnissa teemme monipuolisia tehtäviä jotka kehittävät vesitaitoja ja vedessä selviytymistä. Vauvauinnissa sukeltamisen rooli on vähenyt ja toki sukelletaan mutta täysin lapsen ehdoilla. Sukeltaminen on vesiturvallisuustaito, josta vauva kiinnostuu yksilölliseen tahtiinsa. Lapsilähtöinen vauvauinti ei perustu refleksitoimintojen hyödyntämiseen sukeltamiseen liittyvissä harjoituksissa.

Vauvauinti saa lapsen nauttimaan vedessä olosta ja edesauttaa myöhempää uimaan oppimista. Vauvauinti on terveellinen, säännölliseen liikuntaan johtava, vesiturvallisuutta lisäävä harrastus. Vauvauinti sopii myös mainiosti vammaisille lapsille. Hoitavan lääkärin kanssa kannattaa kuitenkin keskustella ennen uinnin aloittamista.

Edellytyksenä vauvauinnin turvalliselle toteutumiselle on vanhempien ohjaus ja koulutetun vauvauinninohjaajan läsnäolo.

Maassamme Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto valvoo ja kouluttaa vauvauinninohjaajia.
Viime kädessä vastuu on kuitenkin vanhemmilla itsellään ja heidän merkityksensä lapsen tosiasiallisina ohjaajina kasvaa lapsen varttuessa. Vauvauinti Vesikaste on Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton suosittelema turvallinen vauvauintipaikka.

Valmistautuminen uintiin
  • Totuttele kotona suihkussa käymistä.
  • Kylvetä selällään niin että korvatkin peittyvät veteen ja pidä koko vartalo vedessä. Pidennä kylpyaikaa vähitellen.
  • Laske kylpyveden lämpötilaa asteittain 37:stä 35:een asteeseen. Varaa riittävästi aikaa matkaan ja peseytymiseen uimahallilla.
  • Huolehdi siitä, että lapsesi tarpeet on tyydytetty, silloin hän viihtyy vedessä. Varaa mukaan juotavaa ja tutti. Tuttia voi halutessaan käyttää altaalla.
  • Lasta voi kuljettaa turvaistuimessa allas- ja pesutiloissa, mutta se kannattaa suojata muovitetulla froteella. Vauvan voi myös kietoa pyyhkeen sisään ja laittaa omalle pehmustetulle alustalle pesuhuoneen lattialle odottamaan omaa pesuvuoroaan.
  • Ota altaalle mukaan tarpeeksi suuri pyyhe, jonka sisällä vauvan on hyvä ja lämmin olla omaa uintiaikaa odottamassa.
  • Peseydy huolellisesti ilman uimapukua päästä varpaisiin. Huom! MYÖS HUOLELLINEN ALAPESU! Sido pitkät hiukset pesun jälkeen kiinni. Käytä suihkumyssyä altaalla, jos et jostain syystä voi pestä hiuksiasi.
  • Ota kellot, korut yms. pois Ne keräävät likaa.
  • Käytä vauvalla napakkalahkeista uima-asua uinnin aikana. Uimapukuja on meillä myös myynnissä.
  • Liiku peseytymistiloissa ja altaalla rauhallisesti kaatumisen välttämiseksi.
  • Saunaan vasta uinnin jälkeen. Löylyä ei saa heittää, kun vauvat ovat saunassa. Jos lapsi on viluinen, uimapuvun voi pukea päälle saunassa ennen uintia.
Ensimmäiset uintikerrat

Viihdeuimala Vesihelmeen ja Loiskeeseen tulemme sivuovesta, sillä vauva-, perhe- ja tenavauintiaika on hallin aukioloajan ulkopuolella.

Ensimmäisillä uintikerroilla vauvaa totutetaan allas- ja halliympäristöön, veteen ja sen ominaisuuksiin sekä harjoitellaan otteita.
Veteen mentäessä lasta pidetään hellästi sylissä siten, että katse- ja ihokontakti vauvan ja vanhemman välillä säilyy. Samalla hänelle puhutaan rauhallisesti ja keskitytään veteen kastautuen lopulta olkapäitä myöten. Palelua ja jännittyneisyyttä voi poistaa hieromalla vauvan vartaloa ja raajoja. Uimalakki auttaa pitämään lapsen lämpimänä.  Kastautumisen jälkeen onkin hyvä pysytellä vedessä ja liikkua mahdollisimman paljon. 

Pystyasennossa on tärkeää, ettei lasta puristeta ja se, että lapsi on riittävän syvällä vedessä, jotta hän pysyy lämpimänä. Selin-asennossa kellutaan korvatkin vedessä aikuisen toisen käden tukiessa takaraivosta ja toisen pepusta. Katsekontaktin säilyminen ja vauvan liikuttelu helpottavat selkäasentoon tottumista.
Vatsallaan on mahdollista tehdä ensimmäiset ”uintiretketkin”. Silloin vauva tottuu eteenpäin menoon ja liikuttelee itsekin raajojaan aktiivisemmin. Mikäli pienimmillä vauvoilla pään kannattelu ei vielä ole vakaata, voi peukalon hangalla tukea leuan alta.

Ensimmäisten uintikertojen aikana harjoitellaan eri otteita ja sitä, kuinka lasta kannatellaan kevyesti mahdollisimman pienellä tuella ja niin syvällä vedessä kuin mahdollista. Pysty- selin- ja vatsa-asentoja vaihdellaan jatkuvasti keksien samalla erilaisia leikkejä ja liikkuen eri puolilla allasta. Kun vauva on tottunut perusotteisiin, voi häntä käsitellä jo vähän reippaammin ja lisätä vauhtia leikkeihin. Uinti on lapselle kuitenkin kovaa työtä ja aina välillä on pysähdyttävä lepäämään. Lepoasento on vanhemman olkapäällä selällään. Jokainen uintikerta tulisi päättää lapselle mieluisaan kokemukseen.

SUH:in uudet ohjeet:

Sukeltaminen vauvauinnissa

Suomalainen vauvauinti tukee lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja altaalla opitaan paljon uutta vesielementistä. Sukeltamiseen liittyviä harjoitteita tehdään vain, jos vauva ne hyväksyy.

Sukeltaminen on vesiturvallisuustaito, josta vauva kiinnostuu yksilölliseen tahtiinsa. Lapsilähtöinen vauvauinti ei perustu refleksitoimintojen hyödyntämiseen sukeltamiseen liittyvissä harjoituksissa.

Vauvan ensimmäiset sukellutukset tehdään usein pinnan päällä. Kannutusta edeltää totutteluvaihe, joka saattaa joillakin vauvoilla kestää kuukausia. Sukeltamiseen liittyviin harjoituksiin ei vauvauinnissa ole kiire.

Jos lopettaa vauvauinnin pitää ehdottomasti ilmoittaa, jotta paikka vapautuu seuraavalle ja saa uinnista diplomin muistoksi. Toivomme myös ilmoittamista poissaolosta sähköpostilla, tekstarilla tai WhatsAppilla.

Vauvauinnissa huomioitavia asioita

Jos vauvalla on ”huono päivä”, eikä mikään ota onnistuakseen, olisi parasta jättää uinnit kesken siltä erää ja yrittää uudestaan seuraavalla kerralla. Jos vauva suuttuu, älä anna hänen huutaa äänekkäästi pitkään sillä se tarttuu helposti toisiin. Lasta pidetään lähellä ja jutellaan rauhalliseti ja voidaan nousta pois altaasta.

Vauvan mahdollista pissaamista uima-altaaseen on mahdoton seurata ja välttää, mutta tämän tapahtuminen ei aiheuta infektiovaaraa, koska vauvan pissa on puhdasta. Kakka sen sijaan sisältää bakteereja ja sen leviäminen altaaseen aiheuttaa vauvauinnin päättämisen kyseisenä päivänä. Kakkavahingosta pitää heti ilmoittaa ohjaajalle! Kakkavahingot ovat kuitenkin hyvin harvinaisia, mutta eivät mahdottomia.

Korvatulehdus on yleinen ja erittäin kivulias lastentauti. Vesi ei sinällään aiheuta korvatulehdusta vaan vaaditaan virus tai bakteeri tulehduksen aloittajaksi. Korvatulehduksen estämiseksi ei nuhaisena tulla uimaan ja nuhainen lapsi nukutetaan lievässä kohoasennossa. Jos korvatulehdus on todettu, hoitava lääkäri on paras kertomaan, milloin uintia voi turvallisesti jatkaa. Jos lapsesi korvat putkitetaan uintia voi jatkaa uimalakin ja kitin kanssa. Leikkauksen yhteydessä voidaan valmistaa yksilölliset muotit suojaamaan korvaa.

Atooppiselle iholle uinti sopii hyvin. Ennen uintia ihosta pestään kosteusvoiteet pesuaineella ja huuhdellaan hyvin. Tällöin kloori ei joudu epäpuhtaan ihon kanssa kosketuksiin. Uinnin jälkeen pestään, huuhdellaan huolellisesti ja tämän jälkeen vauvan iho rasvataan kosteusvoiteella.

Lapsen ilo on vanhempien suurin ilo ja viihtyminen vedessä tekee heistä kaikista veden ystäviä.
Lapsi riemuitsee saadessaan jakamatonta huomiota, kehuja ja kannustusta vanhemmiltaan.
Lasta ei voi koskaan kehua liikaa!

Nauttikaa vanhemmat ainutlaatuisesta lapsestanne!
Näin toimimalla annatte hänelle parhaan mahdollisuuden kasvuun ja tasapainoiseen kehitykseen.

Erilaisia uintiryhmiä

Vauva-uinti

Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita mukaan. Vauvauinnissa käydään kerran viikossa, ja uintiaika on 30 minuuttia kerrallaan. Vauvauinnissa edetään yksilöllisesti, vauvan luonteenpiirteet huomioiden. Vauvauinti kestää 3kk – 1,5v. ikään, minkä jälkeen siirrytään sisarus- tai tenavauintiin ja EasySwim uimakouluun

Sisarusuinti

Sisarusuinnissa aloittavan vauvan mukana on myös vanhempi alle kouluikäinen sisarus. Ryhmissä perheillä on pitempi kokemus vauvauinnista. Kokemus näkyy vauhdikkaina tilanteina ja usein nopeampana edistymisenä kuin rauhallisemmissa vauvauintiryhmissä. Sisarusuintia voi jatkaa siihen kunnes nuorin täyttää 1,5 vuotta, minkä jälkeen halutessa voi siirtyä tenavauintiin. Ohjaajat keskittyvät ohjauksessa vauva-uinnin aloittaviin pieniin uimareihin. Isommat sisarukset saavat myös vinkkejä uintiinsa.

Tenavauinti

Tenavauinti on tarkoitettu 1,5–4-vuotiaille lapsille. Etusijalla ovat vauva- ja perheuinnissa käyneet lapset. Tenavauinnissa ohjaus on sekä yksilö- että ryhmäohjausta. Jokaisella lapsella on myös omaa aikaa tehdä niitä juttuja, jotka sattuvat juuri sillä hetkellä kiinnostamaan eniten. Ryhmissä leikitään paljon ja meno on vauhdikkaampaa kuin vauvauinnissa.

Tenavauinnissa opetellaan esim. kellumaan, sukeltamaan reunalta, hakemaan esineitä vedestä ja pohjasta, sukeltamaan vanteiden läpi, kokeilemaan räpylöitä, lauttoja ja uimalaseja jne. Kokeillaan rohkeasti myös kaikenlaisia temppuja vedessä. Osalle lapsista voidaan opettaa jo uinnin alkeita. Ryhmässä edetään lapsen kehitysvaiheet huomioon ottaen. Isommilla ja innokkaimmilla tenavilla on hyvä mahdollisuus oppia uimaan. Tenavauinnista voikin siirtyä 2,5-4 vuotiaana EasySwim ryhmiin.

Vauvauinti hinnasto

Kertamaksu 25,00 € / vauva ja vanhemmat 28,00 € perhe / 2 lasta ja vanhemmat
Kuukausimaksu 82 € / lapsi ja vanhemmat 92 € perhe/ 2 lasta ja vanhemmat
Kausimaksu, kertahinnaksi tulee 16 € / vauva ja vanhemmat 18 € perhe / 2 lasta ja vanhemmat

Kausimaksu laskutetaan kahdessa erässä. Tee ensimmäisen laskun jälkeen e-laskusopimus verkkopankissasi. Tarvitset siihen asiakasnumerosi mikä löytyy laskustasi. Paperi- ja sähköpostilaskut 5 € / kpl laskutuslisä. E-laskut veloituksetta
Kausimaksussa yli kahdesta lapsen sairaslomasta on mahdollisuus saada hyvitys seuraavaan kausimaksuun. Muita poissaoloja ei hyvitetä.

Turvallinen vauva- ja perheuinti

Ostoskori

Maksutavat:

Seuraa meitä:

Valokuvat ja videot:

Vesikaste Oy  |  Arja Lundeqvist  |  +358 407687746  |  info@vesikaste.net